Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Līdzjutēju enerģija uzlādē mūsu olimpiešus

Atbalsts sportistiem. Bijusī vieglatlēte Ineta Radēviča atzina, ka šāds pasākums sportistiem sniedz atbalstu gan pirms sacensībām, gan pēc tām © Kārlis Briedis

Pagājušas sešas enerģiskas svētdienas, kurās Latvijas iedzīvotāji varēja ne tikai izklaidēties un piedalīties sportiskās aktivitātēs, bet arī atbalstīt un uzlādēt ar līdzjutēju enerģiju mūsu olimpiešus, kas augustā dosies uz olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro.

A/s Latvenergo tirdzniecības zīmola Elektrum un Latvijas Olimpiskās komitejas uzsāktā sporta un izklaides sērija Enerģija olimpiešiem noslēdzās Rīgā, Esplanādē. Bijusī vieglatlēte Ineta Radēviča atzina, ka šāds pasākums sportistiem sniedz atbalstu gan pirms sacensībām, gan pēc tām. «Sportistam ir vieglāk nomierināties un koncentrēties,» priecājoties par Esplanādē sapulcējušos cilvēku atbalstu, sacīja I. Radēviča. Kādreizējais bobslejists, tagad Bobsleja federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis pieļāva, ka 1984. gadā, kad Sarajevā Ziemas olimpiskajās spēlēs viņš ieguva bronzas medaļu, ar līdzjutēju atbalstu uzlādēts pasākums, iespējams, ļautu iešļūkt zeltā. Viņš piebilda, ka šķērslis ceļā uz zelta medaļu tomēr bija nepietiekamās zināšanas par bobsleja kamaniņu kaprīzēm. Apmeklētāji varēja aprunāties un nofotografēties ne tikai ar šiem, bet arī citiem sportistiem - kamaniņu braucējiem un olimpisko medaļu ieguvējiem brāļiem Andri un Juri Šiciem un skeletona izlases galveno treneri Daini Dukuru.

Piedaloties sportiskās aktivitātēs un eksperimentos, ikviens palīdzēja uzlādēt simbolisko Enerģijas lāpu. Pirmo Enerģijas lāpu Latvijas olimpiešu atbalstam Elektrum iededza maijā Valmierā. Kopumā bija desmit dažādās enerģijas vākšanas disciplīnu: loka šaušana, buļļa savaldīšana, svara bumbas celšana, skaļākā uzvaras sauciena demonstrēšana u.c. Esplanādē pie orbitrona Neatkarīgā sastapa Sanitu. Šī atrakcija domāta tiem, kuri bērnībā sapņojuši lidot kosmosā. Sanita sacīja, ka gribējusi pārbaudīt, cik daudz var izturēt. Viņai izturības pārbaude patika. Kamēr vecmāmiņa virpuļoja orbitronā, mazmeitiņa pacietīgi gaidīja maliņā.

Pasākumā padomus sniedza Latvenergo Energoefektivitātes centra darbinieki - kādas ir elektroenerģijas taupīšanas iespējas, kā izvēlēties piemērotāko spuldzi mājoklim, kā arī paši var saražot enerģiju. Atsevišķā teltī varēja veikt dažādus eksperimentus, ko labprāt izmantoja visu vecumu apmeklētāji. Rīgā sportiskajā svētdienā notika arī ielu vingrotāju paraugdemonstrējumi, fotografēšanās, atraktīvi konkursi, bet pasākuma kulminācija bija vienojošais enerģijas žesta foto.

Kopš maija beigām ir aizvadīti seši uzlādējoši pasākumi Latvijas lielākajās pilsētās: Valmierā, Daugavpilī, Ventspilī, Rēzeknē, Liepājā un Rīgā. Mājaslapā www.energijuolimpiesiem.lv zem moto Sirsnīgs sveiciens dod lielu enerģiju startiem ir izvietoti Latvijas iedzīvotāju novēlējumi, videosveicieni un foto no visiem sešiem Enerģiju olimpiešiem pasākumiem. Lielākoties olimpiešiem vēlēta izturība un veiksme. Silvija piebildusi - nebaidīties no Zikas odiem.