Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Komforts un daile – žalūzijas un moskītsieti logiem

Žalūziju uzvaras gājienu mūsdienu interjerā nosaka tas, ka cilvēki vēlas uzlabot un veidot sev apkārt komfortablu vidi. Katrs žalūziju veids atbilst noteiktu prasību apmierināšanai, tāpēc ir vērts iepazīties ar mūsdienīgo piedāvājumu, lai atrastu tieši sev nepieciešamo dzīves uzlabotāju.

Konsultē Lāsma Kalniņa, Labo logu aģentūra

Kādi faktori var liecināt, ka tieši tev patīkamāku dzīvi var padarīt žalūzijas?

Gaismas intensitāte - nepieciešamība telpas aptumšot pilnvērtīgai atpūtai vai darbam ar datoru. Ir pieejamas gan tādas žalūzijas, kuras pilnībā neļauj iekštelpās iekļūt gaismai, gan dažādā pakāpē aptumšojošas. Kā mūsdienīga žalūziju auduma priekšrocību var minēt katram modelim precīzi norādītu gaismas caurlaidības procentu, kas ļauj salīdzināt variantus un izvēlēties piemērotāko.

Karstuma intensitāte - logi atrodas saules pusē, un telpa pārmērīgi sakarst. Šodien žalūzijas spēj parūpēties arī par patīkamāku temperatūru. To panāk ar speciālu sudrabainu atstarojošu pārklājumu žalūzijas ārējā pusē vai izmantojot speciāli izstrādātus gaiša toņa materiālus.

Privātums - lai pasargātu sevi un savus tuvākos no ziņkārīgiem skatieniem. Klīst nostāsti, ka žalūzijas (it. gelosia, fr. jalousie) pirmais ieviesis kāds greizsirdis, lai neļautu citiem mielot acis ar savas sievas daiļumu. Var izvēlēties gan caurredzamus, gan necaurredzamus materiālus.

Estētika - lai padarītu telpas elegantas, modernas vai mājīgas, atbilstoši katra gaumei. Piedāvātais krāsu, rakstu un faktūru klāsts ļaus izdabāt jebkurai kaprīzei. Īpaši izsmalcinātu atmosfēru var panākt, izmantojot romiešu žalūzijas ar maigiem drapēriju viļņiem. Neparastas un jebkurai logu formai piemērojamas ir plisētās žalūzijas. Interesantu noskaņu ļaus iegūt dažādu žalūziju kombinēšana - piemēram, horizontālo žalūziju funkcionalitāti savienojot ar romiešu žalūziju radīto mājīgumu.

Lietošanas ērtība - apnicis raustīt aizkarus, lai atvērtu un aizvērtu logu? Mūsdienīgajiem pakešlogiem piemērots risinājums ir rullo žalūzijas ar vadulām, horizontālās vai plisētās žalūzijas, kas tiek uzstādītas tieši virs stikla katrai loga daļai atsevišķi, līdz ar to loga vērtni var brīvi un netraucēti kustināt vēlamajā pozīcijā. Visu veidu žalūzijas ir viegli vadāmas - aizveramas, atveramas. Īpašas ērtības var panākt, izmantojot automātiku, kas ļauj ar pults palīdzību vienlaikus vadīt visas žalūzijas.

Telpas nodalīšana - neierasts, bet noderīgs žalūziju izmantošanas veids. Nav nepieciešama telpas pārbūve, lai radītu vizuāli norobežotu zonu. Vertikālās žalūzijas šim mērķim ir piemērotākās.

Žalūziju veidi

Arvien vairāk cilvēku iepazīst un izvēlas ne tikai iekštelpās, bet arī ēkas ārpusē uzstādāmas žalūzijas. Pierasts, ka ārējās pārsvarā izmanto drošības nolūkos, tomēr mūsdienās tās spēj daudz vairāk. Piemēram, iestājoties tumšam laikam, tās aizvērtā veidā ļauj baudīt gan drošību, gan klusumu un labi atpūsties, jo ievērojami samazina no ārpuses nākošo troksni. Ziemas laikā tādā veidā var ietaupīt arī siltumu, jo nodrošina papildu siltumizolāciju. Vasarās savukārt atsevišķus ārējo žalūziju modeļus var izmantot arī kā efektīvus karstuma izolētājus, jo atšķirībā no iekšējām ārējās žalūzijas vispār neļaus karstumam iekļūt iekštelpās.

Populārākas un cenā pieejamākas ir iekšējās žalūzijas.

Visvienkāršākās, bet funkcionāli bagātas ir horizontālās žalūzijas. Tās veidotas no horizontālām dažādu krāsu alumīnija vai koka lamelēm 16 vai 25 mm platumā; tās var viegli grozīt, tādējādi pilnībā aizklājot logu vai padarot daļēji redzamu. Horizontālās žalūzijas var uzstādīt katrai loga daļai atsevišķi vai visam logam kopā ailē.

Līdzīgas pēc darbības un iespējām ir vertikālās žalūzijas. Auduma sloksnes vertikāli sarindo, un tās iespējams grozīt, variējot gaismas plūsmu telpā. Žalūzijas ir uzstādāmas loga ailē un piemērotas lielu laukumu nosegšanai. Iespējams variēt slokšņu garumu - var veidot vienotu sistēmu, kas piemērota katra atsevišķā loga augstumam.

Šobrīd populārākās ir rullo žalūzijas - audumu var sarullēt vai izstiept pāri visai loga ailei. Rullo žalūzijas bez vadulām piemērotas lielu laukumu noklāšanai. Praktiskākas ir rullo žalūzijas ar kasetni, kas tādējādi sarullētā stāvoklī pasargātas no putekļiem un saules ietekmes. Rullo žalūzijas ar vadulām - uzstādāmas katrai loga daļai atsevišķi - sniedz maksimālu ērtību loga lietošanā.

Plisētās žalūzijas ieinteresēs cilvēkus, kuri vēlas īpašu atmosfēru savā mājvietā. Pateicoties audumu zigzagveida plisējumam, aizklātais logs vienmēr radīs gaismas/ēnu rotaļas, tāpēc saskan arī ar mansarda logu estētiku. Šī veida žalūzijas var piemērot jebkurai loga formai - gan trapecveida, gan trijstūrveida, gan apaļiem, gan slīpiem jumta logiem.

Romiešu žalūzijas droši var saukt arī par aizkariem, jo tās šuj no viegli krītošiem audumiem, kuri papildināti ar horizontāliem stiprinājumiem ik pa 25 centimetriem. Žalūzijas paceļot, audums krīt lielās, dekoratīvās krokās. Tādā veidā savienots drapēriju estētiskums ar žalūziju lietošanas ērtību. Līdzīgi kā pierastā veida aizkari, arī romiešu žalūzijas piemērotas lielu laukumu nosegšanai un tās iespējams mazgāt un gludināt.

Materiālu izvēle žalūzijās

Mūsdienīgām žalūzijām ar augstas kvalitātes audumiem tiek nodrošināta speciāla apstrāde, kas atgrūž putekļus, mitrumu un nodrošina izturību saulē. Tai pašā laikā materiāls nesatur veselībai kaitīgas vielas un ir draudzīgs apkārtējai videi. Īpaši materiāla sastāvam jāpievērš uzmanība tad, ja žalūzijas atrodas saules pusē un var stipri sakarst.

Materiāla biezums ir būtisks parametrs, jo atkarībā no tā žalūzijas iegūst savas īpašības. Tās var būt piemērotas dienai, naktij vai nodrošināt daļēju aptumšojumu, piemēram, nodrošinot atbilstošus apstākļus, skatoties jaunāko filmu. Biezāks audums ir arī ilgmūžīgāks un ilgāk nezaudē krāsu.

Ir vērts pievērst uzmanību arī specifiskām īpašībām. Cīņai ar karstumu noderīgas ir atstarojošas īpašības, vienlaikus ieteicams izvēlēties nedegošus audumus, jo materiāls nedeformēsies paaugstinātas temperatūras ietekmē. Mitrai videi (virtuve, pirts utt.) iesakām mitrumizturīgus materiālus.

Jaunums ir žalūzijas ar antibakteriālām īpašībām - ieteicamas ārstniecības iestādēm. Klusuma mīļotājiem pieejami antiakustiski audumi, kas mazinās trokšņa līmeni telpā arī atvērtu logu gadījumā.

Visu veidu žalūzijas iespējams kopt ar vieglu ziepjūdeni un sūklīti vai izsūcot ar putekļsūcēju. Kā jaunumu piedāvā arī saudzējošā režīmā mazgājamas žalūzijas.

Insektu sieti

Mūsdienīgs moskītu tīkls ir ērts lietošanai un iekļaujas jebkurā logu dizainā. Vienkāršākais veids ir rāmī nostiepts siets, kuru pēc vajadzības viegli var ievietot un izņemt no loga ailes. To nostiprina ar pagriežamu āķīšu palīdzību. Atsevišķos gadījumos, kad nav iespējama sieta nostiprināšana ar āķiem, var piedāvāt magnētisko stiprinājumu. Īpaši piemērots tas ir alumīnija konstrukcijām. Lai maksimāli atvieglotu sietu uzstādīšanu, var izmantot rullo sietus, kas darbojas līdzīgi rullo žalūzijām ar vadulām loga ārpusē.

Bez ierastā pelēkā stiklšķiedras sieta ar plastikāta pārklājumu, kurš ir optimāla izvēle izturības un izskata ziņā, ir pieejams arī neredzamais siets. Tas izgatavots no 1,5 reizes plānākām stiegrām. Aktīvu mājdzīvnieku īpašniekiem interesants varētu būt īpašs alumīnija siets - pasargā pret sietu saplēšanu ar nagiem. Sietus var uzstādīt gandrīz uz jebkura veida logiem un durvju ailēm - kopā ar durvīm komplektā ietilpst eņģes un magnētiska aizdare.

Kontaktinformācija:
www.labologuagentura.lv
logi@labologuagentura.lv
RĪGA, Mūkusalas iela 25, tel. 20016437
OGRE, ogre@labologuagentura.lv, 27086086
JELGAVA, Uzvaras iela 8, tel. 22161282
DOBELE, Tirgus laukums 4, tel. 29551612