Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Par apkures pieslēgšanas iespējām jāsāk domāt laikus

© Latvijas Gāze

Dabasgāze ir komfortabls, kvalitatīvs un videi draudzīgs enerģijas veids. Līdz ar to dabasgāze kā siltuma avots Latvijā ir populāra. Žurnāla Māja 3. jūnija numurā skaidrojām, kā soli pa solim pieslēgt dabasgāzi privātmājai, ja uz ielas ir jau izbūvēts sadales gāzesvads un ierīkots arī pievads pašai ēkai. Šajā publikācijā apskatīsim komplicētākas situācijas un iespējamos risinājumus dabasgāzes pieslēguma izveidei. Konsultē uzņēmuma Latvijas gāze Gāzapgādes attīstības departamenta vadītāja Ināra Laube un Klientu piesaistes daļas vadošā inženiere Edīte Feifere.

Dabasgāzes apkuri vēlas ierīkot ne tikai privātmāju īpašnieki, par to interesējas arī daudzdzīvokļu namu iemītnieki. I. Laube skaidro, ka pāriet uz dabasgāzes apkuri var tās daudzdzīvokļu mājas, kur šobrīd tiek izmantots cietais kurināmais un māja nav pieslēgta centralizētajai siltumapgādes sistēmai, tādējādi pārmaiņas nevar izjaukt līdzsvaru minētajā sistēmā. Jārēķinās, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās, lai uzsāktu gazifikācijas procesu, nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par kopējo mājas siltumapgādes koncepciju (ja ir sadalīti dzīvokļi īpašumos, jāiegūst 51%+1 balss, domājamās daļas gadījumā - 100% īpašnieku atbalsts), kā arī jāsaņem atļauja no siltumapgādes komisijas, piemēram, Rīgā ir jāvēršas Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā.

Uz konsultāciju

Pirmais veicamais darbs - jādodas uz bezmaksas konsultāciju pie Latvijas Gāzes speciālista, ko ērti var pieteikt, zvanot uz Latvijas Gāzes Kontaktu centru pa tālruni 155, vai e-pastā info@lg.lv. Speciālists vispirms gan noskaidros, vai konkrētās adreses apkārtnē ir pieejama dabasgāze. Balstoties uz uzkrāto pieredzi, viņš visprecīzāk spēs arī pateikt, kā rīkoties katrā konkrētā gadījumā, kādi dokumenti jāsagatavo un ar kādām izmaksām jārēķinās. Gazifikācijas iespējas ir atkarīgas no ļoti daudz faktoriem - no ielā izbūvētā gāzesvada spiediena grupas, diametra un noslogotības. Savukārt daudzdzīvokļu mājās, kas celtas pagājušā gadsimta 60. gados un vēlāk, nav kur ierīkot dūmkanālu, un tikai pieredzējis speciālists varēs pateikt, vai un kādas tehniskas iespējas var šo problēmu novērst.

Pagasti, kuros ir dabasgāzes infrastruktūra

Pēc konsultācijas klients var sākt secīgi kārtot visu vajadzīgo dokumentāciju un darbus.

  • Jāuzraksta pieteikums Latvijas Gāzei [vajadzīgās veidlapas atrodamas Latvijas Gāze mājaslapā - www.lg.lv].
  • Latvijas Gāze bez maksas sagatavo gazifikācijas būvprojektam nepieciešamos tehniskos noteikumus.
  • Klients izvēlas projektētāju tehniskā risinājuma izstrādei.
  • Uzsāktot projektēšanas darbus, klients pasūta Aktu par dūmvadu un ventilācijas kanālu tehnisko stāvokli, saņem siltumapgādes komisijas atļauju un veic nepieciešamos saskaņojumus ar dzīvokļu līdzīpašniekiem.
  • Kad ir saņemts projektētāja izstrādāts un Latvijas Gāzes saskaņots tehniskais projekts, klients izvēlas sertificētu būvnieku, un tiek uzsākti montāžas darbi.
  • Būvdarbu pieņemšanu veic Latvijas Gāze.
  • Pēc Atzinuma par gāzesvada nodošanu ekspluatācijā saņemšanas klients ierodas Latvijas Gāzē noslēgt Pieslēguma līgumu un vienoties par dabasgāzes pieslēgšanas laiku.

Ēkai nav izbūvēts pievads

Mēdz būt arī situācijas, ka gāzesvads uz ielas ir izbūvēts, bet konkrētajai ēkai nav ierīkots pievads. Ko iesākt? Vairākums formalitāšu ir līdzīgas iepriekš aprakstītajam gadījumam, bet ir dažas atšķirības. Proti, pēc iesnieguma saņemšanas Latvijas Gāze izsniegs tehniskos noteikumus pievada un iekšvadu projekta izstrādei. «Šajā gadījumā pieslēguma izveidei ir nepieciešamas lielākas investīcijas, arī pieslēguma maksa atkarīga no nepieciešamās slodzes un ielas gāzesvada izbūves gada,» skaidro I. Laube. Jāņem vērā, ka pievads ir klienta īpašums un pievada izbūvē tas iegulda savas finanses. Pievada izmaksas ir atkarīgas no seguma, piemēram, ja ir asfalts, bruģis, viens metrs var izmaksāt no 40 līdz 60 eiro, bet ja ir zāliens vai grants segums, tad aptuveni 20-25 eiro par metru. Nepieciešamo investīciju apjomu ietekmē arī apkures kalta izvēle un iekšvadu montāžas apjoms. Attiecībā uz iekšvadu izbūvi formalitāšu un izveides process ir analogs iepriekš aprakstītajam - iesniegums Latvijas Gāzei , tehniskie noteikumi, projektēšana, būvniecība un dabasgāzes pieslēgšana. Pieslēguma maksu maksā saskaņā ar Pieslēguma līgumu procesa beigās pirms dabasgāzes ielaišanas sistēmā. Jārēķinās, ka gazifikācijas process ir ļoti individuāls un var aizņemt no trīs mēnešiem līdz pat gadam. Tas ir atkarīgs no tā, vai ir esoša topogrāfija vai nepieciešams to uzmērīt, tāpat šo laiku ietekmē darbu saskaņošanas un nodošanas ilgums.

Uz ielas nav gāzesvada

Ir vēl trešā situācija - uz ielas nav gāzesvada. Kārtojamo formalitāšu kopums nemainīgs - tehniskie noteikumi, projekta izstrāde, saskaņošana, izbūve. «Sadales gāzesvadu projektēšanu un izbūvi uz ielas Latvijas Gāze veic par savām investīcijām, izvērtējot ekonomisko pamatojumu. Tādēļ gadījumos, kad gāzesvads ir blakus zemes gabala robežām un pieslēgumu paredzēts veikt vienai dzīvojamai ēkai, tomēr Latvijas Gāze nevar ieguldīt savas investīcijas, klientiem tiek piedāvāts veikt izbūvi par saviem līdzekļiem,» stāsta I. Laube.

Ja klients vēlas, viņš pats par saviem līdzekļiem var izstādāt projektu, izbūvēt gāzesvadu. Vispirms gan ir jāsaņem Latvijas Gāzes atļauja. Pēc projekta izstrādes tiek noslēgts Pilnvarojuma līgums. «Pirms tiek noslēgts Pilnvarojuma līgums ar klientu par gāzesvada izbūvi, Latvijas Gāze izvērtē iespēju šo projektu pārņemt un izbūvēt par saviem līdzekļiem,» teic E. Feifere.

Ieguldījums ilgtermiņā

Ik gadu Latvijas Gāze pati īsteno projektus, kas ir vērsti uz mikrorajonu un pilsētu gazifikāciju - tiek izbūvēti jauni gāzesvadi. «Šajos gadījumos Latvijas Gāze gan projektē, gan būvē par saviem līdzekļiem. Galvenais nosacījums - mums ir jāzina par klientu interesi. Pēc tehniskā projekta izstrādes ar klientu tiek noslēgts Investīciju līgums, kur tiek iekļauta pieslēguma maksa, pievada (līdz ēkas fasādei) projektēšanas un būvniecības izmaksas. Maksāšana notiek divos posmos - pirms un pēc būvniecības. Aptuvenā summa, ar ko klientam jārēķinās, ir apmēram 3500 eiro, ieskaitot pieslēguma maksu - 1200 eiro. Izdevumu tāmē, protams, vēl jāpieskaita iekšvadu projekta izstrāde, montāžas un izvēlētā katla izmaksas. Būvējot kopā ar Latvijas Gāzi, klientam pievada projektēšana un izbūve būs krietni izdevīgāka, nekā vienam veicot visus darbus tikai tad, kad gāzesvads uz ielas jau būs izbūvēts,» norāda E. Feifere. Jārēķinās, ka kopējais process, ieskaitot projektēšanas darbus un būvniecību, var ilgt apmēram 1,5 gadus.

«Pat ja pirmajā brīdī šķiet, ka izmaksas ir augstas, tomēr tās ir investīcijas ilgtermiņā, kas ar gadiem atmaksājas, turklāt izmaksas gāzes infrastruktūras izveidē ir zemākas, nekā, piemēram, iegādājoties labu šķeldas katlu vai siltumsūkni. Apkures katlam ir reizi gādā jāveic pārbaude, tas maksā ap 20 - 30 eiro, šķeldas katli jātīra biežāk, un to kalpošanas ilgums ir, maksimums, 10 gadi, gāzes apkures katliem - 15 līdz 20 gadi. Mūžilgums atkarīgs no tā, cik apzinīgi tiek veikta to apkope. Turklāt, veicot katla apkopi, dabasgāzes patēriņš samazinās,» stāsta Latvijas Gāzes Gāzapgādes attīstības departamenta vadītāja.

Dabasgāzes pieslēgums - soli pa solim

  • Bezmaksas konsultācija pie Latvijas Gāzes speciālista - viņš viskonkrētāk spēs pateikt, kādi darbi secīgi jāveic konkrētajam objektam, un sniegs ieskatu izmaksu apjomos;
  • Pieteikuma un visu nepieciešamo dokumentu iesniegšana Latvijas Gāzei;
  • Latvijas Gāze bez maksas sagatavos attiecīgi jūsu situācijai atbilstošus tehniskos noteikumus;
  • Jāizvēlas projektētājs, kas izstrādā projektu, to saskaņo ar Latvijas Gāzi;
  • Būvniecības uzsākšana;
  • Pēc būvdarbu pabeigšanas būvfirmai ir jāsaņem Latvijas Gāzes apliecinājums par darbu kvalitatīvu izpildi;
  • Jānoslēdz Pieslēguma līgums un jāveic maksājums par pieslēgumu;
  • Latvijas Gāzes speciālists uzstāda dabasgāzes skaitītāju, veic instruktāžu un dabasgāzes ielaišanu sistēmā, bet klients paraksta dabasgāzes piegādes līgumu.
  • Pieteikumu, nepieciešamo dokumentu sarakstu, pieslēguma maksas un pieslēgšanās izmaksu cenrādi var atrast Latvijas Gāzes mājaslapā - www.lg.lv. Turpat arī norādes, kur meklēt sertificētus projektētājus, būvniekus, licencētos skursteņslauķus.