Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Apceļo Latviju un iepazīsti dzelzceļa vēsturi: 5 maršruti tavai brīvdienu atpūtai

Par godu dzelzceļa dibināšanas Latvijā 155. gadadienai šogad radīta īpaša ceļojumu aplikācija “Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad”. Tās galvenais uzdevums ir pavisam vienkāršs - esot kādā no spēles 155 objektiem, ar aplikācijas palīdzību jānofotografē objekts tādā rakursā, kā tas attēlots aplikācijā esošajā vēsturiskajā fotogrāfijā. Iegūto fotokolāžu, kurā daļu veido vēsturiskais foto, daļu - aplikācijas lietotāja nofotografētais attēls, ikvienam ir iespējams publicēt savos sociālajos tīklos, kā arī ar to palīdzību krāt punktus un tikt pie balvām.

Šajā rakstā piedāvājam iepazīties ar pieciem spēles maršrutiem Vidzemē un Latgalē: dodoties tajos, varēsi ne vien lieliski atpūsties, bet arī izmēģināt aplikāciju, aizraujošā veidā iepazīstot Latvijas dzelzceļa vēsturi!

Foto: www.dzelzcelam155.lv

Rīgas īsais maršruts. Ja brīvdienās visi ceļi ved uz galvaspilsētu, tad tas būs īstais laiks, lai izstaigātu vai izbrauktu Rīgas īso maršrutu, kurā tavs uzdevums būs iemūžināt četrus objektus - Rīgas Pasažieru staciju, Daugavas tiltu Rīgā, Torņakalna staciju un iespaidīgo skatu no Friča Brīvzemnieka ielas viadukta. Azarta pilnam ceļotājam Rīgas Pasažieru stacija, iespējams, nešķitīs viens no krāšņākajiem apskates objektiem, tomēr neesi skeptisks, arī tai piemīt savs šarms, un gadu gaitā tā piedzīvojusi ne vienu vien pārmaiņu! Piemēram, vai zināji, ka līdz pat 1914. gadam vilcieni stacijā pienāca nevis mums pazīstamajā augšējā līmeņa stacijā, bet gan ielas līmenī?

Foto: www.dzelzcelam155.lv

Sigulda-Cēsis-Valmiera. Viens no spēles skaistākajiem maršrutiem noteikti ir gleznainais ceļš Sigulda - Cēsis - Valmiera. Dodoties šajā maršrutā, tavs uzdevums būs iemūžināt septiņus objektus - Siguldas staciju, Cēsu staciju, Bušlejas pārbrauktuvi, Raunas tiltu, Valmieras šaursliežu depo, Valmieras staciju, kā arī Gaujas tiltu. Turklāt šīs vietas saistītas arī ar daudziem interesantiem faktiem! Piemēram, vai zināji, ka vēsturiskais Siguldas stacijas nosaukums bija “Zēgevolde”, bet 1926. gadā pēc Pētera Federa projekta izbūvētā stacijas ēka bija lepnākā visā Latvijā?

Foto: www.dzelzcelam155.lv

Daugavpils loks. Krāšņas ainavas, neskarta daba un dzidri zili ezeri - Latgale ir īstā vieta, lai ļautos nesteidzīgai atpūtai visu brīvdienu garumā un iedvesmotos jaunai darba nedēļai! Esot šajā skaistajā novadā, noteikti izmēģini dzelzceļa spēles maršrutu “Daugavpils loks”, kas sākas Daugavpils stacijā, tālāk ved uz Daugavas tiltu, turpinās Cietokšņa ielas un Vidzemes ielas viaduktos, bet noslēdzas Mežciema pieturas punktā. Veicot šo ceļu, atmiņā noteikti paliks 300 metrus garais, iespaidīgais tilts pār Daugavu, kas Otrā pasaules kara gados pilnībā nopostītā, sākotnējā Sanktpēterburgas - Varšavas dzelzceļa līnijas tilta vietā uzbūvēts 1949. gadā.

Foto: www.dzelzcelam155.lv

Carnikava - Ainaži. Ja brīvdienās tā vien gribas “ķert” saules starus, baudīt spirgto jūras gaisu un ieklausīties viļņu nomierinošajā šalkoņā, tad dodies spēles maršrutā Carnikava - Ainaži, pa ceļam iepazīstot arī mūsu dzelzceļa vēstures bagāto mantojumu! Pirmais pieturas punkts šajā maršrutā ir Carnikavas stacija, bet tālāk būs jādodas uz Gaujas un Lilastes tiltiem, Stienes staciju un Limbažu viaduktu, Limbažu un Ārciema stacijām, kā arī Salacas tiltu un visbeidzot Ainažu staciju!

Foto: www.dzelzcelam155.lv

Gulbene - Alūksne. Pašiem azartiskākajiem piedzīvojumu meklētājiem un vēstures mīļotājiem noteikti patiks maršruts Gulbene - Alūksne, kurā ir veseli 14 (!) spēles punkti! No Brīvības ielas pārbrauktuves Gulbenē līdz pat Alūksnes stacijai šis maršruts aizvedīs tevi aizraujošā ceļā pa mūsu dzelzceļa vēstures takām! Galvenais - neaizmirsti pārliecināties, ka tava telefona baterija ir gana pilna, jo jāfotografē būs daudz! Turklāt, ja apmeklēsi un nofotografēsi vismaz 10 spēles objektus, vēl sestdien, 28. maijā varēsi izbaudīt bezmaksas braucienu bānītī maršrutā Gulbene-Alūksne-Gulbene!

Vairāk informācijas par aplikāciju “Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad” un īpašajiem spēles piedāvājumiem meklē www.dzelzcelam155.lv