Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Zudumus var samazināt līdz nullei

Elektroniski nolasāmi precīzi ūdens patēriņa skaitītāji ļauj izvairīties no ūdens zudumiem, bet, ja tādi ir, ātri atklāt cēloni.

Pilnsabiedrības Sistemserviss Grupa prezidents Aleksandrs Ivanovs saka - iedzīvotāji nereti uztraucas, ka jutīgie jaunās paaudzes ūdens skaitītāji, ko vajadzēs izvietot dzīvoklī, un to attālinātas nolasīšanas iekārtas būs ļoti sarežģītas un iedzīvotājus ik mēnesi traucēs rādījumu pārbaudītāji. Daudzdzīvokļu mājai distancēti nolasīt rādījumus ir iespējams 20 minūšu laikā, turklāt ne tikai vienu reizi mēnesī, bet tik bieži, cik to pieprasa dzīvokļu īpašnieki. Kaut katru dienu.

Attālinātu nolasīšanu Latvijā veic gan uzņēmums Sistemserviss Grupa, gan Lattelecom. Lattelecom nolasa rādījumus online režīmā. Darbinieks ar nelielu datoriņu ievāc datus, pat neieejot mājā. Katra dzīvoklī uzstādītā skaitītāja rādījumi tiek fiksēti un atspoguļoti datu nodošanas aktā, ko nosūta mājas pārvaldniekam.

UZŅĒMUMS SISTEMSERVISS GRUPA PIEDĀVĀ ne tikai iespēju katrā dzīvoklī maksāt par faktiski patērēto ūdeni, bet arī izmantot rādījumu attālinātās nolasīšanas sistēmas un izveidot vienotu uzskaites sistēmu gan apkurei, gan karstajam ūdenim. Iedzīvotājiem tad nebūtu jāmaksā par karstā ūdens cirkulāciju, kuras aprēķināšanas metodika lielākajai daļai nav saprotama

Sistemserviss Grupa piedāvā tikai jaunās paaudzes ūdens skaitītājus, to uzstādīšanu un astoņu gadu apkalpošanas periodu. Individuālo ūdens uzskaites ierīču apkalpošanas jomā kompānija ir aptvērusi ceturto daļu Latvijas tirgus. Skaitītāji tiek piegādāti gan sadarbībā ar Itālijas ģimenes uzņēmumu Maddalena, gan ražoti Latvijā - Latgalē ir izveidots ražošanas uzņēmums, kas uzsācis jaunās paaudzes skaitītāju izgatavošanu. Sistemserviss Grupa jaunās paaudzes ūdens skaitītāji jau ir uzstādīti 100 mājās Latvijā, bet valsts galvaspilsētā - vismaz 10 ēkās.

Precīzu ūdens uzskaiti nodrošina tā saucamais rādītājs R, kas apzīmē jutību, un tas nav mazāks par 100, ja skaitītājs novietots horizontālā virzienā, un ne mazāks par 50 vertikālā virzienā. Ūdeni sāk uzskaitīt, sākot ar ļoti mazu patēriņu, nevis vispirms notecinot desmitiem litru. Jaunās paaudzes ūdens skaitītāji ir maza izmēra, katram no tiem pievieno nelielu moduli, kurā ievietota baterija un tiek uzglabāta informācija par rādījumiem. Baterija darbojas 10 gadu. Jutīgie skaitītāji ir tik precīzi, ka aiz komata uzrāda trīs ciparus. To rādījumus nevar ietekmēt ar magnētiem vai nepareizi uzstādot, un skaitītājus nevar sabojāt. Tādējādi daudzdzīvokļu mājās starpība starp dzīvokļu skaitītāju summu un kopējā mājas skaitītāja rādījumiem nepārsniedz tehniski pamatotus 10 procentus vai arī starpības nav vispār. «Diemžēl liela problēma ir vienotas tehniskās specifikācijas trūkums, lai skaitītāji būtu neietekmējami un tos vērtētu nevis pēc ražotāja, bet pēc ierīces tehniskajiem parametriem un konstrukcijas. Tādējādi tiek piemānīts patērētājs un izkropļota mērījumu būtība,» uzskata A. Ivanovs.

Pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks iecirkņa Jugla vadītāja Aleksandra Pavlovska pieredze liecina, ka ar jaunās paaudzes skaitītājiem ūdens starpību daudzdzīvokļu mājā var samazināt līdz nullei. Viņa vadītajā iecirknī apsaimniekošanā ir 391 dzīvojamā ēka, un 36 no tām ūdens zudumi pārsniedz 20 procentus. A. Pavlovskis stāsta, ka iedzīvotāji pēc ilgām pārdomām izvēlas iespēju skaitītāja rādījumus nolasīt attālināti, taču tagad sāk aktīvāk rosīties, jo vienā no ēkām attālinātas rādījumu nolasīšanas pieredze ir jau divu gadu garumā. Pašlaik iecirknī Jugla rādījumus attālināti nolasa trīs mājās, no 1. jūnija tādu būs četras, bet no 1. jūlija - piecas. «Mums ir konservatīvi iedzīvotāji, sākumā saka - mums to nevajag,» konstatē A. Pavlovskis. Pateicoties māju vecākajiem (un šajā iecirknī 80 procentiem daudzdzīvokļu māju tādi ir), kas iedzīvotājiem izskaidro bezvadu datu nolasīšanas priekšrocības, cilvēki sāk interesēties par iespēju precīzāk uzskaitīt ūdeni un maksāt mazāk. Piemēram, ja kāds atrodas ilgstošā prombūtnē, nav par to informējis pārvaldnieku un neiesniedz skaitītāja rādījumus vai trīs mēnešus ir aizmirsis tos iesniegt, tad šādam dzīvokļa īpašniekam ir jāsamaksā par visiem mājas ūdens zudumiem. «Nav tāds mēnesis, kad pie manis neatnāk cilvēks, kam jāmaksā visas mājas ūdens starpība. Bieži vien tie ir 150-200 eiro. Kā viņam palīdzēt? To var risināt, ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulce nobalso par aizmāršīgā kaimiņa atbrīvošanu no maksas, bet ne vienmēr citi mājas iedzīvotāji grib tā balsot,» stāsta A. Pavlovskis.

Viņš saka - ja jaunās paaudzes skaitītāji darbojas bez problēmām un mājā nav ūdens zudumu, tad dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē var pieņemt lēmumu skaitītājus verificēt nevis pēc četriem, bet, piemēram, astoņiem gadiem. Iedzīvotājiem tas izmaksā lētāk. Mainot ūdens skatītājus, iecirknis Jugla sadarbojas ar firmu Sistemserviss, kas nodrošina kvalitatīvus skaitītājus. Turklāt - ja kāds no malas iejaucas skaitītāja darbībā, to uzreiz konstatē operators un var pārbaudīt, kas noticis. «Mēs atbildam par ūdens starpību. Ja parādās nepamatota ūdens starpība, vispirms pārbaudām mājas ievada skaitītāju, skatāmies, vai nav notikusi avārija,» skaidro A. Ivanovs.

Kontaktinformācija

Rīga

Maskavas iela 116
Tālr.: 67245756; 20040513
Darba laiks: no 9:00 līdz 17:00
e-pasts:info@sistemserviss.lv

Daugavpils

Mendeļejeva iela 8
Tālr.: 29602240
e-pasts: latgale@sistemserviss.lv

www.sistemserviss.lv