Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

LLU – vieta, kur top veiksmīgas karjeras

© Publicitātes foto

Saruna ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektori Irinu Pilveri.

– Kāda ir augstskolā uzņemto jauno studentu skaita dinamika pēdējo gadu griezumā, tendences Latvijā kopumā un LLU?

– Jaunieši grib studēt, bet šobrīd valstī vidusskolas beidzēju skaits ir samazinājies. Turklāt Latvijas augstākās izglītības sistēma ir vienotā Eiropas Savienības telpā, kas mūsu jauniešiem paver iespējas bez maksas studēt citu ES valstu augstskolās. Latvijas augstskolās budžeta vietu skaits ir ierobežots, kā arī pēdējos gados finansējums tiek piešķirts 85% apmērā no valstī minimāli noteiktā. Viss iepriekš minētais ir jāņem vērā, organizējot arī mūsu augstskolas darbu.

Mūsu stiprās puses ir unikālas studiju programmas, spēcīgas tradīcijas, studiju vide un studentiem draudzīgi mācībspēki.

– Vai budžeta vietu sadalījums ir adekvāts pieprasījumam?

– Valstī noteiktā stratēģija veicināt inženierzinātnēs studējošo skaitu atpaliek no reālā pieprasījuma mūsu universitātē – ne visas budžeta vietas inženierzinātnēs ir aizpildītas. Acīmredzot ir jābūt pārejas posmam – sapratne un interese par matemātiku, ķīmiju, fiziku un citiem grūtiem priekšmetiem ir jārada jau no bērnības. Tāpēc mēs esam sākuši intensīvu sadarbību ar Jelgavas vispārizglītojošajām skolām, stāstot un rādot, ko var piedāvāt mūsu laboratorijas un studiju vide.

– Kuras ir pieprasītākās studiju programmas?

– Likumsakarīgi, ka vispieprasītākās jomas ir tās, kurās mūsu universitāte ir unikāla, piemēram, veterinārmedicīna un lauksaimniecība, mežsaimniecība, zemes ierīcība un ainavu arhitektūra. Gribu uzsvērt, ka arī mūsu tradicionālās nozares mainās līdzi laikam, jo šajās nozarēs ir vajadzīgi gudri speciālisti ar plaša spektra zināšanām. Mēs nevaram salīdzināt lauksaimniecību, kāda tā bija pirms 20 gadiem, ar to, kāda tā ir šodien. Mūsdienīgam lauksaimniekam ir vajadzīgas daudz plašākas zināšanas. Savukārt studiju programmas, kas nav tiešā veidā saistītas ar mūsu pamatjomām, piešķir tām dinamiskākas attīstības iespējas, jo lauksaimnieciskajā ražošanā ir vajadzīgi gan inženieri, gan uzņēmēji, gan ekonomisti, gan sociologi, gan ITK speciālisti.

– Vai jaunajām tendencēm līdzi tiek universitātes materiāli tehniskais nodrošinājums un akadēmiskais sastāvs?

– Mums ir viss nepieciešamais, lai sniegtu ļoti labas teorētiskās un  praktiskās zināšanas. Pēdējos gados mūsu laboratorijas ir ieguvušas daudzas jaunas mūsdienīgas iekārtas. Piemēram, ir jauna veterinārā klīnika un modernas laboratorijas visās fakultātēs, kurās pēdējos gados ieguldīti gandrīz  25 miljoni eiro. Tikko darbu uzsākušas arī moderna LLU Molekulārās bioloģijas un mikrobioloģijas zinātniskā laboratorija un Agronomisko analīžu zinātniskā laboratorija. Līdz ar to būtiski uzlabojusies ir ne tikai studiju, bet arī zinātniski pētnieciskā darba vide. Mācās arī pasniedzēji – tas nav viegli, it sevišķi strādājot zinātniskajos projektos, viņi savas padziļinātās zināšanas var nodot studentiem.

– Nav noslēpums, ka liela daļa 12. klašu audzēkņu nezina, kādā virzienā veidot nākamo karjeru – bieži dodas turp, kur iet draugi, pieejamas budžeta vietas un tamlīdzīgi. Pēc kādiem kritērijiem vadīties tagadējam vidusskolēnam?

– Ir nācies sastapties ar situāciju, kad jaunietis ir iestājies, piemēram, programmētāja studiju programmā, bet pēc pirmā semestra redzam, ka tā nebūt nav viņa sapņu profesija – mācības nevedas, un nav arī intereses. Tad mēģinām saprast, kuras jomas šim cilvēkam būtu piemērotākas. Mainot studiju programmu, bieži tiek panākts ļoti labs rezultāts.

Jauno studentu zināšanas septembrī testējam un vērtējam – varbūt jaunietim ir nepieciešami papildu kursi grūtākajos mācību priekšmetos, ko var apgūt mūsu Mūžizglītības centrā.

– Kāpēc jaunietim izvēlēties studijas tieši LLU?

Mēs uzskatām, ka Jelgava ir tā vieta, kur top veiksmīgas karjeras. Mūsu universitātei ir vairāk nekā 150 gadu senas tradīcijas, un mēs piedāvājam tādas studiju programmas, ko nepiedāvā citas Latvijas augstskolas, kā arī programmas, kas palīdz augt un attīstīties Latvijas lauku videi kopumā. 

INŽENIERZINĀTŅU grupās budžeta vietu pietiek praktiski visiem pretendentiem, uzsver LLU rektore Irina Pilvere

Foto: Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency