Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

Budžets

© nra.lv

Tāpat kā visas iemaņas, arī budžeta plānošana ir vienkāršs ieradums, ko jūs pats varat veidot un nostiprināt. Vissvarīgākais ir to sākt darīt, jo tas palīdzēs jums kontrolēt arī tēriņus. Svarīgi atrast savu metodi, kas ir ērta tieši tam, lai sekotu līdzi izdevumiem.

Kāpēc jāplāno budžets?

Tas ir svarīgi, jo palīdz apjaust, cik īsti daudz tiek pelnīts un tērēts. Turklāt, sākot plānot budžetu, var itin viegli atrast dažādus veidus, kā samazināt savus tēriņus un krietni ietaupīt. Arī pašam jums būs vieglāk, ja apziņā būs fakts, ka ir uzkrājums neparedzētām situācijām.

Ar kādiem regulāriem maksājumiem jārēķinās?

Lai cik skrupulozi tiktu rēķinātas finanses, jāapzinās, ka būs izdevumi, kuri būs neizbēgami. Tādi ir, piemēram, tēriņi par elektrību, ūdeni, gāzi, telefonu, internetu un pārtiku. Šajās jomās jācenšas atrast līdzsvars starp lētāko un kvalitatīvāko risinājumu.

Kā samazināt tēriņus par pārtiku?

Dažādi pētījumi liecina, ka katru mēnesi vidējā ģimenē tiek burtiski izmesti pārtikas produkti aptuveni 40 – 60 EUR vērtībā. Te būtiski padomāt, vai arī jūsu pašu praksē netiek nopirkts tik daudz, cik nevar paspēt apēst, kā rezultātā pārtika ātri vien sabojājas un jāmet ārā. Tāpēc ir svarīgi, ka plānojat pirkumus. Cik vien iespējams, prātīgi apsveriet, cik varēsiet apēst, lai produkti nesabojājas un tiek maksimāli izlietoti noteiktā laika posmā, tādējādi jūs ietaupīsiet naudu un pie tam pasaudzēsiet dabu.

Kā ietaupīt par izdevumiem, kas veltīti internetam un TV?

Pat tad, ja jūs neskatāties televīziju vai ja jums pat nav televizora, ir vērts aplūkot piedāvājumus, ko sniedz operators pa komplektiem, jo bieži vien pieslēgt šos visus pakalpojumus no viena operatora ir izdevīgāk nekā pieslēgt vienu atsevišķu pakalpojumu no cita. Piemēram, varbūt jums vajag tikai internetu, tāpēc vērts salīdzināt cenas! Taču jāapsver situācija, ka šad tad tomēr var uznākt vēlme noskatīties kādu TV pārraidi, kas nav pieejama internetā – šādos brīžos jums patīkamāka būs gandarījuma sajūta par izdarīto izvēli par labu pakalpojumu komplekta pieslēgšanai. Taču izņēmums nedrīkst būt noteicošais. Izvērtējiet, cik bieži skatāties TV, cik bieži lietojat internetu un no kā varat atteikties.

Kas ietilpst budžeta ieņēmumos?

Pašsaprotami, ka ienākumi ir alga – gan jūsu personīgā, gan partnera ienākumi mēnesī. Taču turpat varam pieskaitīt arī citus naudas ieguves veidus, piemēram, pabalstus, stipendijas, alimentus, jebkādus citus ienākumus, kādi vien ir pieejami. Der tos sagrupēt regulārajos un neregulārajos.

Kas ietilpst budžeta izdevumos?

Izdevumi ir tādas lietas kā mājokļa īre, ja tāda ir jāmaksā, komunālie maksājumi, telefons, internets, pārtika, transports, veselība un medicīnas pakalpojumi, izglītības izdevumi, ātrie kredīti un citi tēriņi. Arī šie jāgrupē regulārajos un neregulārajos.

Reklāmraksts sadarbībā ar zuz.lv