Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Linu eļļa dziednieciskās spējas- veselības noslēpums!!!

© Publicitātes foto

Lai zied koši linu ziedi,
Mēs dzīvosim dziedādami ….

Dziesmās un dzeju rindās apdziedāti linu zilie ziedi – it kā tikai tajos slēptos visa linu burvība un skaistums. Patiesībā ne mazāk daiļas rindas varētu veltīt arī linu sēkliņām un no tām iegūstamajai eļļai. Kas gan ir šis brīnumainais augs, kuru mūsu senči jau pazīst kopš seniem laikiem un kurš bija tik nepelnīti aizmirsts?

Katrai nācijai ir savi īpaši līdzekļi, lai pāragri nenovecotu, lai nesaslimtu ar sirds slimībām vai vēzi. Japāņiem tās ir jūras aļģes, ķīniešiem- rīss, afrikāņiem- papaija un ananass, skandināviem- dziļūdens zivis, grieķiem- olīvas, frančiem – sarkanvīns. Arī latviešiem ir savs brīnumlīdzeklis un tie ir lini.

Linsēklas pēc izskata ir plakani saspiestas, ar gludu, spīdīgu virsmu, gaišāk vai tumšāk  brūnas. Tās satur  olbaltumvielas, šķiedrvielas, 35- 45% eļļas, u.c. vērtīgas vielas.

Šķiet neticams fakts, ka linu eļļa varētu kļūt par mūsu tautas glābēju, bet pat ārsti iesaka lietot līdz vienai ēdamkarotei linu eļļas dienā. Kas tajā ir tik vērtīgs un kā tā būtu jālieto uzturā? Linsēklu eļļa ir unikāls taukskābju avots, jo lini satur polinepiesātinātās taukskābes : linolēnskābi (omega-3) un linolskābi (omega-6). Īpaši vērtīga ir polinepiesātinātā taukskābe omega-3, kuru organisms nesintezē, tādēļ tā ir jāuzņem ar pārtiku.  Liels daudzums omega-3 taukskābes ir sastopamas lineļļā, kaņepju eļļā un zivju eļļā.

Polinepiesātinātās taukskābes ir svarīgs nervu šūnu būvelements un, pats galvenais, tās nepieciešamas unikālu organisma bioloģisko regulatoru – prostaglandīnu- veidošanai. Arī tie, tāpat kā viss mūsu dzīvē, var būt ‘’labi’’ un ‘’slikti’’.  ‘’Labie’’ pazemina asinsspiedienu, šķīdina asinsvados trombus, samazina iekaisumus un sāpes locītavās, paaugstina organisma imunitāti cīņā ar vīrusiem un vēža šūnām.  Linu eļļa veicina ‘’labo’’ prostaglandīnu sintēzi, tātad arī ilgāku un veselīgāku mūžu.

Nepiesātinātās taukskābes (omga-3, omega-6, omega-9) ir arī nepieciešamas daudziem, cilvēka veselībai un dzīvībai, svarīgiem procesiem -  normālai augšanai, normālai tauku veidošanai un maiņai audos, dzimumfunkcijām, kā arī holesterīna samazināšanai. Linsēklas lieto arī kā ārstniecisku līdzekli gremošanas slimību ārstēšanā- kuņģa, zarnu gļotādu iekaisumu, gastrīta, kolīta, aizcietējumu u.c. ārstēšanā.

Visas eļļas ir svarīgi pareizi uzglabāt, turklāt linsēklu eļļu jo īpaši: eļļa jāglabā tumšā vietā, noslēgtā traukā un vēsumā(piem.,ledusskapī). Pēc atvēršanas ieteicams izlietot 2-3 nedēļu laikā. Eļļai ir pieļaujams neliels rūgtums.

Linsēklu eļļa ir sabojājusies, ja tai jūtama vecu tauku smaka, tā kļūst duļķaina, staipīga, ļoti rūgta.

Linsēklu eļļu lieto tikai svaigā veidā – dzer pa 1-2 tējkarotēm dienā, pievieno salātu mērcēm vai jau gatavam  ēdienam(putrām, vārītiem kartupeļiem u.c.). Linsēklu eļļu nedrīkst cept!

Linsēklu eļļu var izmantot arī kosmētikā, pagatavojot dažādas maskas, skrubi vai lietojot ādas sasprēgājumu vai saules apdegumu ārstēšanai.

Linsēklu eļļu var iegādāties:

  • Lielveikalos RIMI, MAXIMA;
  • Veikalos top!, ELVI u.c pārtikas veikalos Latvijā

www.iecavnieks.lv