Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Citi raksti

Metāla jumtu un sienu profili gūst arvien plašāku popularitāti

© Publicitātes foto

Lai arī ziema šoreiz tā arī neatnāca un laika apstākļi netraucēja iesākto būvniecības projektu realizāciju, pavasaris ir laiks, kad cilvēki sāk intensīvi plānot šajā sezonā iecerētos būvdarbus. Sabiedriskajā sektorā tiek izsludināti būvniecības konkursi, bet privātie plāno savu īpašumu remontu vai jaunu būvniecību.

Laba izvēle siltināšanas projektiem

Metāla jumti arvien pārliecinošāk nostiprina savas pozīcijas Latvijas būvniecības praksē, bet metāla sienu profilu izmantošanas iespējas nebūt vēl nav izsmeltas. Tradicionāli ēku energoefektivitātes uzlabošanas projektos tiek izmantots apmetums – virs akmens vates vai putuplasta plāksnēm tiek uzklāts siets, izveidots apmetums un fasāde nokrāsota. Nevar teikt, ka tas ir ļoti sarežģīts process, bet prasa salīdzinoši daudz laika un darbaspēka, turklāt jārēķinās ar laika apstākļiem, jo lietus var uznākt visnepiemērotākajā brīdī un samērcēt nepabeigto fasādi.

Pastāv arī cits risinājums – siltinājuma materiālu nosegt ar pretkondensāta plēvi un metāla plākšņu profiliem, un fasāde ir gatava, – turklāt vēlamajā dizainā un krāsu tonī. Latvijā ir pieejami ļoti daudzi dizaina un krāsu materiāli, ko var izmantot arī visdažādākajos arhitektoniskajos risinājumos. SIA TOODE valdes locekle Sarmīte Ņukša uzsver: «Metāla sienu profiliem salīdzinājumā ar citām ēku būvniecībā un renovācijā izmantotajām tehnoloģijām ir vairākas priekšrocības: fasādes seguma uzstādīšana prasa ļoti maz laika, līdz ar to mazākas ir darbaspēka izmaksas. Vienlaikus samazinās riski, ko var radīt Latvijas nepastāvīgie laika apstākļi. Tas attiecas gan uz būvniecības laiku, gan turpmāko ekspluatāciju, – to praktiski neietekmē lietus, sniegs, sals un saule, kā arī tas ir daudz izturīgāks pret mehāniskiem bojājumiem – metāla sienu segumu nevajadzēs pārkrāsot vairākus gadu desmitus. Arī salīdzinot kopējās materiālu izmaksas, rezultāts ir par labu metāla profiliem.»

Cenu starpība neliela – kvalitatīvās īpašības ļoti atšķirīgas

Salīdzinot cenas krāsotajam skārdam, kura kvalitatīvās īpašības, nemaz nerunājot par dizainu un arhitektūru, ir augstākas, un cinkotajam skārdam, starpība nav liela. Tāpēc, izvēloties materiālu, ir lietderīgi padomāt, vai ietaupījums tiešām ir tā vērts.

Tajā pašā laikā pastāv stereotips, ka cinkotie materiāli visi ir vienādi, – speciālisti norāda, ka cinka daudzums uz vienu kvadrātmetru var atšķirties. Mūsu klimatiskajiem apstākļiem vajadzētu izvēlēties materiālu, kam cinka daudzums ir vismaz 275 g/m2 . Sarmīte Ņukša norāda, ka tepat Pierīgā ir redzami piemēri, kad nepareizi izvēlēts materiāls ir faktiski iznīcinājis labi domātu projektu, – jau pēc dažiem gadiem cinkotais materiāls ir norūsējis brūns un izskatās briesmīgi. Vēl pēc kāda laika segums zaudēs arī savas fizikālās īpašības.

Latvijas likumdošana attiecībā uz publisko iepirkumu konkursu noteikumiem, kas paredz lētākā varianta izvēli, neveicina būvniecības kvalitāti, bet drīzāk to gremdē. Par to ir runāts ļoti daudz, piemēram, ja projektā nav precīzi atrunāta metāla sienu profilu specifikācija, tad uzvarēs lētākais variants – cinkotais skārds, kas ir nedaudz lētāks par krāsoto. Taču tā vēl būtu pusbēda – arī cinkotais skārds ir labs un ilgmūžīgs materiāls, kas der ne tikai jumtu, bet arī sienu segumiem dažādiem lauksaimniecības vai rūpniecības projektiem, kur dizainam ir tikai sekundāra nozīme, taču jāņem vērā jau pieminētais cinka daudzums. Diemžēl, kā teikts iepriekš, iepirkumu konkursos uzvar lētākais!

Speciālisti iesaka par materiālu iegādi sākt domāt laikus: «Bieži ir tā, ka klients atbrauc un saka – man vajadzēja jau vakar! Protams, ar atpakaļejošu datumu mēs produkciju piegādāt nespēsim, bet darīsim visu, lai piegādes laiks būtu pēc iespējas īsāks. Jāatzīst, ka apzinīgo klientu kļūst arvien vairāk, – klienti laikus pieprasa veikt aprēķinus, kas pie mums ir bezmaksas pakalpojums, lai varētu laikus plānot savus izdevumus un būvniecības termiņus.»

Viens no TOODE veiksmīgas attīstības stūrakmeņiem ir kompleksa pieeja projektu risinājumiem. TOODE piedāvā visus nepieciešamos papildelementus jumtu un sienu konstrukcijām, sākot no stiprinājumiem un notekām līdz pat jumtiņam skurstenim un skārdnieka instrumentiem. Zinoši speciālisti vienmēr ir gatavi pastāstīt, pamācīt un izskaidrot, kā un kāpēc ir labāk.

ELEGANTI. Daudzstāvu ēkas, kuru energoefektivitātes projektos ir izmantoti vienkārši un ekonomiski izdevīgi risinājumi, gadu desmitiem nezaudēs vizuālo pievilcību – pieejamā krāsotā metāla sienu profilu krāsu daudzveidība un reljefs dod iespēju izpausties dizaineriem

NOTEKAS. Notekas ir tikpat svarīga ēkas sastāvdaļa kā jumts un pamati – nepareizi uzstādītas vai bojātas notekas var radīt būtisku kaitējumu visam nekustamajam īpašumam. TOODE piedāvā dažāda dizaina un krāsu notekas, ko dažu dienu laikā izgatavo tepat Pierīgas ražotnē

PILNS KOMPLEKTS. Klientam tiek piedāvāts pilns pakalpojumu un produktu klāsts, lai jumta un sienu montāža būtu pēc iespējas vienkāršāka, – vienlaikus iegādātie papildu elementi, sākot ar stiprinājumiem un skrūvēm līdz pat skursteņa jumtiņiem, krietni atvieglo saspringto būvniecības procesu.