Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ārējie Nr.1

Zinātnieki brīdina par apokaliptisku vulkāna izvirdumu

© Reuters/ SCANPIX

Zinātnieki brīdinājuši, ka nāvējošs vulkāna izvirdums, kādu cilvēce nav piedzīvojusi kopš tās pirmssākumiem, varētu notikt ātrāk nekā iepriekš domāts.

"The Independent" vēsta, ka esam pieraduši pie vulkāna izvirdumiem, kuru dēļ, piemēram, tiek slēgtas lidostas, tomēr jāsaprot, ka milzīga vulkāna izvirduma gadījumā varētu tikt iznīcinātas pat atsevišķas kontinentu daļas.

Speciālisti uzsvēruši, ka nenovēršami milzīgu izvirdumu gadījumā atsevišķu kontinentu daļas var tikt noklātas ar vulkāniskajiem pelniem, turklāt uz vairākām desmitgadēm mainītos arī laikapstākļi daudzās pasaules vietās.

Xinhua/Sipa USA/SCANPIX

Zinātnieki iepriekš secinājuši, ka šādi vulkāna izvirdumi notiek 45 000 līdz 714 000 gadu laikā. Jaunākajā Zemes un planetārās zinātnes pētījumā Bristoles universitātes komanda secinājusi, ka jārēķinās, ka šāds postošs izvirdums varētu notik 5200 līdz 48 000 gadu laikā.

Jau vēstīts, ka šonedēļ pasaules mediji pievērsuši uzmanību iespējamam Aguna vulkāna izvirdumam Indonēzijā. Tā izmesto pelnu dēļ līdz pat trešdienai tikusi slēgta Bali lidosta. Pēdējo reizi šī vulkāna izvirdums noticis pirms 54 gadiem.