"Indexo" saņem bankas licenci [papildināts]

© Kaspars Krafts/f64

Pēc Latvijas Bankas kā finanšu sektora uzraudzības iestādes novērtējuma un priekšlikuma Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien, 15.maijā, ir nolēmusi izsniegt ieguldījumu pārvaldes uzņēmumam AS "Indexo" licenci kredītiestādes darbībai, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Bankas pārstāvji.

Lēmums stājas spēkā ceturtdien, 16.maijā.

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile norāda, ka Latvijas kredītiestāžu sektors turpina mainīties laikam līdzi. Licence kredītiestādes darbībai Latvijā jaunam dalībniekam izsniegta pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma, un "Indexo" ir pirmā Latvijas kredītiestāde, kas licencēšanas procesu īstenojusi Vienotā uzraudzības mehānismā.

"Latvijas Bankas mērķis ir rūpēties, lai Latvijā ir kvalitatīvi, inovatīvi un ērti finanšu pakalpojumi. Veselīga konkurence savukārt veicinās finanšu pakalpojumu un visa sektora attīstību," uzsver Purgaile.

"Indexo" banka plāno fokusēties uz ikdienas banku pakalpojumu sniegšanu, karšu izsniegšanu, kreditēšanu un noguldījumu pieņemšanu. Sākotnēji "Indexo" bankas pakalpojumi būs pieejami privātpersonām.

Latvijas Banka "Indexo" bankas licencēšanas procesā sniedza visu nepieciešamo konsultatīvo atbalstu, lai licences saņemšanai nepieciešamie dokumenti būtu pilnīgi un būtu ievērotas kredītiestādes darbību regulējošās prasības. Jaunās kredītiestādes darbību uzraudzīs Latvijas Banka.

Latvijā patlaban strādā 10 kredītiestādes un četras ārvalstu banku filiāles.

"Indexo" pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka "Indexo" meitassabiedrībai AS "IDX1R" pēc licences saņemšanas tiks pārsaukta par AS "Indexo banka". Plānots, ka jaunā banka darbību sāks jau šovasar, bet precīzs datums tiks paziņots tuvāko mēnešu laikā.

"Indexo bankas" pakalpojumi sākumā tiks piedāvāti privātpersonām, bet pakalpojumi uzņēmumiem tiks ieviesti nedaudz vēlāk - sešu līdz deviņu mēnešu laikā pēc darbības uzsākšanas.

Vairāk par "Indexo bankas" darbības detaļām tiks paziņots tuvāko mēnešu laikā.

"Indexo" pārstāvji skaidro, ka šī kredītiestādes licence ir pirmā, kas izsniegta Latvijā kopš 2011.gada, un pirmā, kas izsniegta pēc Latvijas pievienošanās eirozonai un kuras izsniegšanā ir iesaistīta ECB.

"Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis uzsver, ka bankas licences saņemšana ir būtisks solis - tas ir kā nokārtot eksāmenu, kuram "Indexo" gatavojies pēdējos divus gadus. Siksnis atzīst, ka licencēšanas process bija sarežģīts, jo tas bija pirmais pēc Latvijas iestāšanās eirozonā, un attiecīgi gala lēmumu pieņēma ECB.

Siksnis informē, ka svarīgākais darbs sāksies tikai tagad, ieviešot praksē bankas pakalpojumus un uzrunājot bankas nākotnes klientus. Siksnis norāda, ka tehniskā gatavības pakāpe ir ļoti augsta - sākot no mobilās lietotnes un jaunajiem bankas produktiem līdz maksājumu, tehnoloģiju un klientu apkalpošanas infrastruktūrai. Tagad "Indexo" nekavējoties sākšot pakalpojumu pilotēšanu šaurā klientu lokā, kas nebija iespējama bez licences. Siksnis pauda cerību, ka jau šovasar "Indexo banka" sāks pilnvērtīgu darbu.

"Indexo" pārstāvji skaidro, ka "Indexo bankas" pakalpojumu centrālais vadības rīks būs mobilā lietotne, bet vienīgais bankas klientu apkalpošanas centrs atradīsies biroju kompleksā "Verde" Rīgā. Tur atradīsies arī bankas centrālais birojs.

"Indexo" grupas pašu kapitāls šī gada 31.martā bija 13,983 miljoni eiro.

Pirmā ceturkšņa laikā uzņēmums ir palielinājis meitas sabiedrības AS "IDX1R" kapitālu par 10 miljoniem eiro līdz 15 miljoniem eiro - šī meitas sabiedrība pēc bankas licences saņemšanas kļūs par "Indexo" banku.

"Indexo" koncerna auditētie zaudējumi pagājušajā gadā bija 2,898 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

"Indexo" kopš 2022.gada vidus attīsta bankas izveides projektu. 2023.gadā tika pabeigti darbi pie bankas informācijas tehnoloģiju infrastruktūras, izveidota "Indexo" bankas mobilā lietotne, kā arī izstrādāti pamatprodukti privātpersonām. Pēc licences saņemšanas "Indexo" banka sāks darbību ar privātpersonu apkalpošanu, savukārt pakalpojumus uzņēmumiem ieviesīs vēlāk.

"Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,93%, Valdim Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,69%, Igaunijas uzņēmums "Barolo Finants", kura īpašnieks ir Indreks Gusevs, ar 5,64%, Igaunijas uzņēmums "Saggis", kura īpašnieks ir Sandu Hubans, ar 5,64%, SIA "IN Finance", kuras kontrolējošā persona ir Jekaterina Ņikuļina, ar 5,95%, kā arī Mārcis Martinsons ar 5,98% "Indexo" akciju. Pārējo akcionāru īpašumā ir mazāk nekā 5% akciju.

"Indexo" izveidota 2017.gadā. "Indexo" akcijas ir iekļautas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Latvijā

Valsts policijas koledža (VPK) ir uzsākusi reflektantu uzrunāšanas kampaņu “Policija meklē Tevi!”, kuras laikā informēs par izglītības iespējām un priekšrocībām, kādas Valsts policijas koledža nodrošina saviem izglītojamajiem.