5 ieguvumi veselībai no medus

© Foto: pixabay.com

Medum piemīt pretiekaisuma iedarbība un ārstnieciskas īpašības. Medus ir dabisks saldinātājs, kam ir tādas priekšrocības kā klepus mazināšana un sezonālo alerģiju ārstēšana.

"Medus ir salds šķidrums, ko bites ražo no ziedu nektāra. Cilvēki visā pasaulē ir cildinājuši medus ieguvumus veselībai jau tūkstošiem gadu," teikts Medical News Today. "Mūsdienu zinātne atrod pierādījumus daudziem medus lietojumiem."

Lai gan medus labvēlīgi ietekmē veselību, tas ir dabisks cukurs, tāpēc ir svarīgi to lietot ar mēru. Ir atšķirība starp neapstrādātu un pasterizētu medu.

Neapstrādāts un pasterizēts medus

Foto: pixabay.com

Neapstrādāts medus netiek karsēts, tāpēc tajā saglabājas vairāk uzturvielu, piemēram, antioksidantu un vitamīnu, kas medum sniedz vairāk ieguvumu veselībai.

Neapstrādāts medus nāk tieši no šūnām. Biškopis parasti medu vienkārši filtrē, lai noņemtu sīkas daļiņas, tostarp ziedputekšņus, bišu vasku un mirušo bišu daļas.

Kad medu pasterizē, to uzkarsēt līdz apmēram 160 grādiem. Šis process piešķir medum skaidrāku, gludāku izskatu, palielina glabāšanas laiku un tas kristalizējas lēnāk. Siltuma pasterizācijā tiek zaudēta daļa no dabīgajām uzturvielām, kas atrodamas medū. Abi medus veidi ir labvēlīgi, bet neapstrādātam medum ir vairāk priekšrocību.

Pretiekaisuma un antioksidanta īpašības

Foto: pixabay.com

Medus ir bagāts ar barības vielām, tostarp antioksidantiem, polifenoliem, magniju, kāliju un pretiekaisuma īpašībām. Papildus tam, ka medu izmanto kā dabisku saldinātāju, to izmanto kā pretiekaisuma, antioksidantu un antibakteriālu līdzekli.

Cilvēki medu parasti lieto iekšķīgi, lai ārstētu klepu un lokāli, lai ārstētu apdegumus un dziedētu brūces.

Medus ir dabisks antioksidantu avots, tāpēc Pharmacognosy Research pārskatā teikts, ka regulāra medus lietošana var labvēlīgi ietekmēt sirds un asinsvadu, elpceļu, kuņģa-zarnu trakta un nervu sistēmas veselību.

Palīdz dziedēt brūces un apdegumus

Foto: pixabay.com

Medu var izmantot lokālai griezumu un brūču ārstēšanai. Zinātniskajā pārskatā, kas publicēts Pharmacognosy Research, teikts, ka medus ir labvēlīgs brūču dzīšanai, pateicoties tā pretiekaisuma, antibakteriālajām un antioksidanta īpašībām.

Medus ir izmantots brūču dziedēšanai gadsimtiem ilgi un daži medus veidi ir pierādījuši potenciālu dziedēt brūces, pateicoties to pretmikrobu īpašībām, un veicina dzīšanu.

Medus sadziedējis neliela biezuma apdegumus apmēram četras līdz piecas dienas ātrāk nekā parastie pārsēji. Medus ir efektīvs arī pēc operācijas inficēto brūču dziedēšanā.

Var uzlabot sirds veselību

Foto: pixabay.com

Regulāra medus lietošana var pazemināt asinsspiedienu, regulēt sirdsdarbības ātrumu, samazināt tauku līmeni un novērst veselīgu šūnu nāvi. Viegls vai mērens medus patēriņš ir saistīts ar zemāku augsta asinsspiediena risku.

Turklāt medus satur pretiekaisuma un antioksidantu savienojumus, kas aizsargā pret aterosklerozi.

Palīdz atvieglot klepu

Medus ir izmantots gadsimtiem ilgi kā līdzeklis pret klepu. Mūsdienu pētījumi liecina, ka medus var būt tikpat efektīvs kā bezrecepšu medikaments. Neliels pētījums atklāja, ka bērniem ar nespecifisku akūtu klepu, kuri dzēra piena un savvaļas ziedu medus maisījumu, simptomi uzlabojās tāpat kā tiem, kuri lietoja zāles.

Tēja vai silta citronūdens dzeršana ar medu ir pārbaudīts veids, kā remdēt iekaisušo kaklu. Bet pats medus var būt efektīvs klepus nomācējs.

Var mazināt sezonālās alerģijas

Foto: pixabay.com

Vietējā neapstrādāta medus ēšana var uzlabot sezonālās alerģijas. Bites barojas ar nektāru un savāc ziedputekšņus no vietējās veģetācijas, no kuriem daži nonāk medū. Ja lieto šos ziedputekšņus nelielās devās, organismā var attīstīties tolerance un alerģija izzudīs.

Pieaugušie, kuri katru dienu ēda vietējo medu papildus alerģisko zāļu lietošanai, piedzīvoja mazāk alerģijas simptomu nekā tie, kuri lietoja tikai alerģijas zāles.

Dzīvesstils

“Daudzas ģimenes tieši vasarā dodas aktīvā atpūtā – pie dabas, pie ūdens, kā arī citur. Taču, neatkarīgi, vai jūsu bērni ir jūrā, baseinā, parkā, vietējā pagalmā, kur brauc arī automašīnas, vecākiem ir jābūt gataviem aizsargāt savus bērnus – gan no saules, gan no kukaiņiem, gan arī no dažādām traumām,” raksta extension.usu.edu.